Строят нови центрове за спешна медицинска помощ в Шуменско

15:41, 17 юли 15 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови центрове за спешна медицинска помощ ще изгради в област Шумен Министерството на здравеопазването. Това обяви на среща с представители на общините от областта зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

С нови сгради на стойност до 700 хил. лв. със сигурност ще се сдобият общините Върбица, Смядово, Венец. “В Шумен, Нови пазар и Велики Преслав ще се строи само при условие, че общинските ръководства и местните болници осигурят терени съобразени с изискванията на проекта”, обясни Ваньо Шарков и добави, че трябва спешните медицински центрове да са долепени до сградите на болниците. Следващо важно изискване е общините да прехвърлят собствеността на сградите и терените на държавата, за да може да се реализира инвестицията по мащабния проект на Министерството на здравеопазването за обновяване или ново строителство на спешни медицински центрове в страната. Крайният срок за това е 30 юли. Така с наличните 85 млн. евро предстои в страната да се обновят или изградят общо 28 центъра за спешна медицинска помощ и още 170 филиала.

“На местата, където е необходим само ремонт на сградите той ще е на стойност до 200 хил. лв.”, коментира още Ваньо Шарков и допълни, че здравното министерство ще отпусне пари само за строителство и ремонт на сградите, като не включва оборудване.

По време на срещата зам.-министърът обясни на кметовете на Нови пазар и Велики Преслав, че направените от тях предложения за изграждане на спешни медицински центрове на терени в близост до местните болници е неприемливо и за да има нови сгради трябва да се потърсят решения отговарящи на изискванията. Румен Панайотов и Александър Горчев от своя страна заявиха, че са готови да предоставят такива терени.

В Каолиново сградата на спешната помощ е на фирма “Каолин”, но е предоставена за ползване на Общината и не е проблем да се уредят законовите изисквания за прехвърляне на собствеността на държавата и така да се даде възможност за ремонт на помещенията.

За да увери присъстващите в лоялността на здравното министерство Ваньо Шарков обясни, че местните парламенти могат да гласуват решенията за прехвърляне на собствеността на сградите и терените с условие те да се ползват само за нуждите на спешните медицински центрове.

На срещата бе изяснен и проблема със старата сграда, която се намира в района на спешния медицински център в Шумен, като бе обяснено, че тя трябва да се събори за сметка на Многопрофилната болница.

Зам-кметът по здравеопазване Седат Кадир заяви, че Община Шумен вече е започнала процедура по прехвърляне на собствеността на държавата, като местната власт е очаквала писмо от Министерството на здравеопазването с искане за предоставяне на терена.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама