Цацаров и Христо Иванов обсъдили промени в НПК

15:50, 17 юли 15 / Политика 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкретни стъпки за реформи на НПК и създаване на работна група, която да изработи промените. Това обсъдиха на днешната си среща правосъдният министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров.

След разговора правосъдният министър заяви, че е постигнат диалог и срещата е била много ползотворна. Той обаче не уточни конкретните промени, които са били обсъдени.

Христо Иванов каза още, че с главния прокурор не са разговаряли за промените в Конституцията, но допълни, че разделянето на ВСС не подлежи на дебат.

„За Конституцията не е ставало дума. Има скрит драматизъм в това да се отказвам от промени, които съм предложил. Текстовете имат свои недостатъци, но не се поставя под съмнение разделянето на ВСС, възлагането на кариерните правомощия на съдийската и прокурорско-следствената колегия.

Радваме се, че можем да излъчим послание за успокояване на напрежението. До голяма степен то беше създадено поради други фактори. Обсъдихме промени в НПК – нещо, което винаги съм подкрепял. В понеделник планираме среща с Лозан Панов, за да обсъдим състава на работната група, която в кратки срокове да изготви предложения за промени. Говорихме за инициативи в областта на антитерористичното законодателство, обсъдихме това дело, което ще водим с колегите от МВР, капацитетът за разследване в полицията. Изобщо искаме да изпратим послание, че институциите работят, имаме диалог и сме насочени към конструктивни цели“, каза правосъдният министър.

Христо Иванов каза, че не е имал усещане за кой знае какво напрежение между него и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Цялата ситуация е напрегната. Имало е моменти на неразбирателство, но това е част от динамиката. Много проблеми трябва да се решат, които са се трупали. Всеки има различна гледна точка и е много лесно дебатът да се превърне в скандал“, каза правосъдният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама