Общината превръща подземията под бившия мавзолей в галерия

15:54, 17 юли 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подземията под бившия мавзолей и Градската градина да станат художествена галерия. Това е една от амбициозните идеи на Столична община и на зам.-кмета на културата Тодор Чобанов. Амбициозна, защото подземията не са използвани повече от 20 години.

През 1992 г. мавзолеят на Георги Димитров, който се намира непосредствено над тях, беше съборен. До днес спомен за него носи само една бетонова площадка, която общината предвижда да озелени. Подземните помещения обаче бяха запазени.

Сега, десетилетия по-късно, общината предвижда да превърне старите тайни тунели в лъскав филиал на Софийската градска галерия.

„Работим усилено по реализацията на идеята“, обясни Тодор Чобанов. Той обаче посочи, че не са малко пречките подземните помещения да бъдат облагородени.

Оказва се, че тунелите под идеалния център на София, които съществуват от десетилетия, всъщност не фигурират на кадастралната карта на града. Това от своя страна създава юридически трудности. Чобанов обясни, че общината търси решение на проблема в най-кратки срокове, за да може подземията на София да се превърнат в център на културата.

Преустройство ще е част от новия подробен устройствен план за развитие на центъра на София до 2030 г, който беше представен преди два дни от главния архитект на София Петър Диков и зам.кмета по културата Тодор Чобанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама