„Яворови дни” 2015 – за 57-и път Поморие разтваря бележника с философско-поетичните идеи на твореца

16:24, 17 юли 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Бреговете на Поморие разкриват за Яворов необятни гледки на морска шир и небесната синева. От тях той черпи сила и вдъхновение, за  да създаде едни от най-прекрасните си произведения, дали българския принос в световната поезия. Радвам се, че днес отново сме се събрали тук, на любимото място на поета и за 57-ми път спазваме традицията „Яворови дни” 2015 г.”– с тези думи кметът Иван Алексиев обяви началото на поетичните празници.

Художествената изложба „Светът на Яворов” предшества официалното откриване. А в храм „Рождество Богородично” бе прочетена молитва за мир и покой в душата на поета.

Сред официалните гости бяха: председателят на Общински съвет Поморие д-р Милена Енева, кметът на Чирпан - Кичка Петкова, заедно със заместник-кметовете Анита Кондарева и Стайко Генов, проф. Михаил Неделчев, режисьорът Бойко Илиев, проф. Цветан Ракьовски, Стефан Шивачев – директор на Историческия музей в гр. Пловдив, Тодор Иванов – председател на фондация „Яворов” и директор на къщата музей „Пейо К. Яворов” в Чирпан и доц. Димитър Михайлов, който произнесе слово в чест на поетичния гений.

В своето приветствие към всички присъстващи Кичка Петкова напомни, че с времето многократно се е променял обликът на градовете ни, както са се сменяли и поколенията, но любовта към Яворовото творчество е неизменна и остава живата връзка между  Чирпан и Поморие.

След поднасянето на венци и цветя при паметника на Яворов, гостите на събитието имаха възможността да се насладят на постановката „Крадецът на праскови”, дело на гостуващия драматичен театър от Разград.

Днес празниците продължават в НЧ „Просвета 1888”, където от 18.30 ч. с Национална кръгла маса тема „Журналистът Яворов, а по-късно ще се прожектират и художествено – документални филми за „Любовите на Яворов”. Вечерта завършва под звездите със среднощно четене на стихове при Яворовите скали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама