Прави се анализ за използването на марихуана за медицински цели

16:27, 17 юли 15 / Политика 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прави се анализ на научните изследвания, резултатите от прилагането и регулаторната рамка в страните, в които медицинската марихуана е разрешена, съобщи пред останалите неколцина депутати здравният министър д-р Петър Москов в отговор на въпрос на депутата Велизар Енчев. От изказването му обаче стана ясно, че дори и този метод за лечение да бъде въведен, то това няма да се случи скоро.

Използването на канабис за медицински цели е факт от 20 години в световен план и се прилага при възрастни пациенти с определени заболявания, когато другите лекарства не действат, обясни той. И допълни, че марихуаната винаги е допълнение към терапията и не се ползва като самостоятелно ползване, а пушенето й не се използва като метод никъде.

Енчев защити горещо използването на марихуана за медицински цели, като изреди няколко болести, сред които и множествена склероза, рак, хепатит Ц, глаукома и паркинсон, тя помага и забавя развитието на болестта или намалява страданията от нея. "В България тази тема е табу, но мисля, че е време да станем част от цивиливизования свят и Европа", заяви той, изреждайки десетки държави, където използването на канабис за медицински цели е разрешено.

Преди да зададе своя въпрос, Енчев констатира, че в залата има едва неколцина депутати и съобщи, че следващата седмица ще внесе проект за промяна в правилника на Народното събрание, според която по време на парламентарния контрол трябва да има кворум от поне 121 депутати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама