Глобяват хотел „Маринела“ с до 50 бона заради вишната

16:44, 17 юли 15 25 805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„По наредба максималната глоба за отрязване на дърво, което е собственост на общината, което е толкова старо и е емблема на квартала е до 50 хил.лв на юридическо лице“. Това каза за София Topnovini.bg, кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков, във връзка със скандала, който се разрази около отсичането на стара японска вишна пред хотел „Маринела“.

„Актът е написан, в момента тече процедура по обявяването му. Те трябва да се запознаят с него. Като се запознаят, ще им бъде написано наказателното постановление, в което вече упоменаваме глобата“, допълни Дреков.

Той заяви, че е получил сигнала за отрязаното дърво от граждани в сряда. Веднага е бил изпратен екип на мястото, но вишната вече е била изкоренена. Дреков подчерта, че вишната е "на повече от 50 години" и е засадена от предишни собственици на хотела, по времето, когато софиянци са го наричали „Японския“. ("Японският" хотел, с официално име "Витоша - Ню Отани" е построен в периода 1974-1979 година, по дизайн на японския архитект Кишо Курокава. През 80-те години на миналия век, докато хотелът беше част от веригата "Ню Отани", японската градина беше отворена и за граждани и беше едно от любимите места за разходка на жителите на "Лозенец". - Бел. ред.)

„Собствениците на хотела се опитаха да твърдят, че имали някакви разрешения от общината, но те нямат такова, тъй като община „Лозенец“ не им е давала. Аз им казах, ако имат такова, да го покажат. Няма изобщо кой да им даде разрешения да секат вишната или да я местят, или каквото и да било в този дух. Нямам как да се случи това, камо ли в този сезон, който е най-неподходящият за местене на такова дърво. Ако го направиш по това време на годината, това си е чиста сеч“, каза още той.

Представителите на хотела не отговориха и на многобройните обаждания на София Topnovini.bg.

Кметът на „Лозенец“ е категоричен, че на мястото на вишната няма да бъде засадено друго дърво.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама