Нов вид услуга в подкрепа на децата предлага Сливенска община

16:52, 17 юли 15 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливенският Център за работа с деца на улицата (ЦРДУ) вече ще помага на повече деца и младежи от общината. С подкрепата на УНИЦЕФ – България неговият капацитет се увеличи от 12 на 32 места. В Центъра специалисти ще работят с децата в конфликт със закона като оказват социална и възпитателна подкрепа, както показва и наименованието, под което ще се осъществява услугата - Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа. Преходно жилище и Наблюдавано жилище са другите два елемента от комплексната грижа, която ЦРДУ.

Община Сливен осигури и организацията, която да предоставя социалните услуги. След конкурс дейността бе възложена на Сдружение „Институт по социални дейности и практики”. От 2005 г.то е ангажирано с широк спектър от услуги за деца и семейства в риск в София, Шумен и Видин, както и с разработване на политики и реформи в законодателството.

По думите на директора на Сдружението проф. Нели Петрова Сливен е пилотна община, в която ще се изпълнява новата услуга, целеща да обедини усилията на социалните и образователни организации, както и на МВР, за да се задоволят комплексните потребности на децата, които извършват престъпления.

Кметът на общината Кольо Милев е доволен от реализацията на проекта, тъй като в Сливен ще се работи по иновативни услуга не само за града, но и за цялата страна. „Разширяваме спектъра на социалните политики в общината, използвайки опита на утвърдени организации като УНИЦЕФ, посочи той по време на подписването на едногодишен договор с Института по социални дейности и практики, които в следващите 12 месеца ще поддържат и развиват цялата материална база и оборудването. На днешното подписване на договора присъства и Майя Грозданова от УНИЦЕФ

В момента в ЦРДУ работят шестима специалисти - ръководител, психолог, медицинска сестра и трима социални работници. Допълнително ще бъдат назначени още 10 служители. Амбицията на общината е след една година да кандидатства с подкрепата на УНИЦЕФ трите услуги да станат държавно делегирана дейност.

„Център за работа с деца на улицата” наскоро откри филиал в кв. „Надежда”. Преходното и наблюдаваното жилище за деца и младежи в конфликт със закона са с капацитет по 4 места. Те се намират в жилища в кв. Дружба, предоставени от община Сливен, ремонтирани и оборудвани с подкрепата на УНИЦЕФ.

Подписването на днешния договор е резултат от целенасочена работа по изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”, финансиран от УНИЦЕФ България и подкрепян от община Сливен от самото му стартиране през 2013 г. Голямата цел е да се подкрепи реформата на системата на правосъдието за деца чрез създаване на по-ефективен модел след закриването или преструктуриране на корекционно-възпитателни институции, в които се работеше с децата в риск и децата в конфликт със закона и техните семейства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама