Слава Иванова е новият директор на "Квадрат 500"

17:10, 17 юли 15 / Култура 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изкуствоведът Слава Иванова е новият директор на галерията новооткрития „Квадрат 500“ и останалите музеи под шапката на Националния музеен комплекс: филиалите царски дворец, Музей на социалистическото изкуство и "Софийски арсенал", криптата под "Александър Невски" и няколко столични къщи-музеи. От Министерството на културата съобщиха, че Иванова е преминала успешно конкурса, в който тя беше единственият кандидат.

В периода 1990-2013 г. Слава Иванова работеше в Националната художествена галерия, като последните четири години беше директор на музея. Управлението й съвпадна с ремонтите на Националната галерия. По този повод тя беше обвинена във финансови злоупотреби в големи размери и дисциплинарно уволнена. Отговорът й тогава беше, че направеният одит е преднамерен.

Иначе биографията на Иванова като изкуствовед е много добра. Тя е магистър по история на изкуството във ВИИИ "Н. Павлович" и има специализация по мениджмънт на музеи от City University, Лондон. Работи за Националната художествена галерия от 1990 г., като между 2009 г. и 2013 г. е неин директор.

По това време тя ръководи преустройството на филиала й "Софийски арсенал" за Съвременно изкуство и работи по откриването на така наречения Музей на социалистическото изкуство. Носител е на орден за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама