БЧК-Русе представи уменията на доброволците си

19:00, 17 юли 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ураганен вятър откъм Румъния, който е причинил щети в Русе, съборил е дървета, които пък са затиснали хора, причинил е пожар на понтон, както и необходимост от спасение на удавници, разиграваха на кея под Гранд хотел „Рига“ днес доброволци от Българския червен кръст.

Това стана в рамките на учение-демонстрация под надслов „Действия на доброволните спасителни екипи на БЧК и Община Русе при бедствие с множество пострадали по вода и на сушата”.

Целта на събитието беше да се покаже на русенци, с какво доброволците са в полза на обществото в случаите на извънредни бедствени ситуации, съобщиха от БЧК.

Съорганизатори са Областният съвет на организацията в Русе, Доброволният екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи и Младежкият авариен екип към ОС на БЧК в дунавския град, съвместно с Доброволния общински спасителен екип на община Русе и със съдействието на местната власт. За учението бяха пристигнали и представители на румънския Червен кръст.

Демонстрацията започна в 18 часа, а докато течеше, присъстващите видяха спасяване на удавник в река Дунав, като за целта доброволците навлязоха в нея с гумена лодка, а след това демонстрираха и как се оказва помощ на пострадал по този начин човек.

Хората на кея станаха свидетели още на изваждане на „затисната“ от паднало дърво жена, което беше разрязано, за да бъде спасена, а „внуците“ й пък лежаха „наранени“ край нея, като на тях също беше помогнато. След като бяха изведени от мястото на „инцидента“, хората бяха занесени на носилки в пункт за оказва на първа, доболнична помощ, където получиха такава.

Желаещите граждани също можеха да участват в демонстрацията като доброволци, след записване на място.

Всички присъствали на събитието получиха знак, че са били съпричастни към него, макар и само като зрители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама