Паметникът на Васил Левски в Шумен бе официално открит (снимки)

19:46, 17 юли 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици граждани, гости на Шумен, депутати, общински съветници, военни присъстваха днес на откриването на паметника на Васил Левски в Шумен.

Бюст-паметникът на Апостола бе отрупан от венци и цветя, поднесени от институции и граждани.

По този начин Шумен почете 18 юли, когато се навършват 137 години от освобождението на града и 178 години от рождението на Апостола.

Паметникът на Левски бе официално открит от кмета на Шумен Красимир Костов и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

"В навечерието сме на 18 юли – денят на Освобождението на град Шумен.

На 18 юли 1878 година дивизията на генерал Сергей Дмитриевич Белокопитов влиза тържествено в Шумен. В шуменската църква „Свето Вознесение Господне“ се отслужва първият свободен молебен, посветен на Освобождението на Шумен. По-късно, на 20 октомври генерал Белокопитов дарява на града икона с ликовете на Светите братя Кирил и Методий – духовен символ, ярък документ за свободата и културата на Шумен, пазена и до днес.

На 18 юли се навършват 178 години от рождението на Васил Левски -  Апостолът на българската свобода, който изрече посланието, че „всичко зависи от нашите задружни усилия и срещу тях не може да противостои и най-голямата стихия“.

Изключително съм щастлив,  че в навечерието на двете паметни дати ще открием бюст-паметник на този велик българин и в нашия град. За Васил Левски колкото и да говорим, каквото и да кажем винаги ще бъде недостатъчно”, каза в словото си при откриването на паметника на Левски кметът Красимир Костов.

“Днес, във време на социална несигурност повече от всякога трябва да препрочитаме уроците на историята. Шумен е съвременен град с уникален исторически и културен облик и с етническа толерантност. Ние, съвременните граждани на Шумен, изказваме своята благодарност, почит и преклонение пред всички, допринесли за Освобождението му. Изказвам благодарност на Инициативния комитет, на спомоществователите, на шуменските институции и на шуменската общественост, за това, че всички заедно успяхме да сбъднем и реализираме една дълго чакана от шуменци мечта – в град Шумен да има паметник на Апостола!

Надявам се, че това място ще бъде свято за съвременните шуменци и за бъдещите поколения!”, заяви кметът на Шумен.

Мир, здраве, благоденствие и просперитет пожела на Шумен и шуменци Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и освети паметника на Апостола.

Празникът по откриването на паметника на Левски продължи с концерт на Гвардейския духов оркестър, който пристигна специално за събитието в Шумен.

Средствата за изграждането на бюст-паметника на Васил Левски в Шумен бяха събрани чрез дарения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама