Почитат паметта на Левски и Хаджи Димитър

08:01, 18 юли 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
178-годишнината от рождението на Апостола на свободата ще отбележат днес с тържества в Стара Загора и Казанлък. На връх Бузлуджа пък по повод 147-годишнината от геройската смърт на Хаджи Димитър, ще бъде пресъздадена последната битка на войводата и четата му.

От  11.00 часа, пред паметника на Васил Левски в Стара Загора ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на Катедрален храм „Свети Димитър“. След това ще бъдат поднесени венци и цветя. В общоградския ритуал ще се включат  Военният духов оркестър и почетеният караул от Втора тунджанска механизирана бригада.

От 17.30 часа, на IV-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей ще започне и камерен концерт по повод годишнината от рождението на Дякона. Музикалният поздрав ще бъде отправен от Васко Влахов, Милен Денев, Денис Иванов, Вилиана Богданска, Ивет Колева, Николай Влахов и ансамбъл „Аурора“.  

„Двете лица на безсмъртието“ е мотото, под което тази година ще преминат тържествата в Казанлък. Честванията започват в 9.00 часа в парк „Васил Левски“, където пред бюст-паметника на Апостола ще бъдат поднесени цветя на признателност.

От 11.30 часа на връх Бузлуджа ще започне историческа възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър и драматичните събития, разиграли се в Балкана на 18 юли 1868 г. Тя е дело на  Регионален клуб „Традиция – 23-ти пехотен Шипченски полк“ Казанлък. Заупокойна молитва  в памет на загиналите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, ще бъде произнесено слово за историческия път и значението на подвига на четниците, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на войводата. По стар български обичай ще бъде раздаден обреден курбан на всички, изкачили върха, за да се поклонят пред паметта на героите.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама