Варна отбелязва 178 години от рождението на Апостола

08:42, 18 юли 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общоградско поклонение по случай 178 години от рождението на Васил Левски ще се проведе от 11.30 ч. на 18-ти юли (събота) пред паметника на Апостола в Морската градина на Варна.

Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори - Военноморските сили.

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в град Карлово. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация. Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско иго.

Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Създадената от него революционна мрежа е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г. 

Най-светлият образ в българската история e останал в паметта на българите с няколко крилати фрази, най-популярната от които е: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако губя, губя само мене си...“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама