Увеличават се случаите на салмонела, алармират експерти

08:44, 18 юли 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пъти са се увеличили случаите на граждани, които са се разболели от салмонела. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология, в ефира на Нова телевизия.

По думите му причината е в бързо идване на лятото. Преминали сме през една дъждовна и сравнително хладна пролети, а от няколко седмици наблюдаваме високи температури и горещини, които скоро няма да отминат.

Симптомите на заболяването са черни разстройства, вдигане на температура, повръщане. При по-тежките случаи се налага и хоспитализация.  

„Българинът трябва да знае, че оставена на масата храната след четири часа вече е опасна“, обясни експертът.

Причината за симптомите се крие в токсикоинфекция. Микробите се размножават в храната и са се увеличили токсините. Съветите на проф. д-р Кантарджиев са да прибираме храната от животински произход в хладилника.

Не бива да забравяме и за хигиена. Миенето на ръцете преди храна и след тоалетна са задължителни. На почивка трябва да пием контролирана вода. Заведенията за обществено хранене трябва да се избират внимателно. Съветът на експерта е да се насочваме към такива с по-добра хигиена и в които имаме доверие.

Ако се разболеем, трябва да се консултираме с лекар. Необходимо е да се поставим и на диета за известно време. Понякога се налага и да прибегнем към приемането на антибиотици.

„Моля, Районните здравни инспекции да не абдикират с чревните инфекции. Те не са само проблем на Агенцията по храните", призова проф. д-р Кантарджиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама