Митрополит Йоан ще освети новия православен храм в с. Соколово

09:11, 18 юли 15 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще освети днес новата църква в балчишкото село Соколово, съобщи кметът Минко Попов. Храмът се издига непосредствено до училището, където е била старата църква, разрушена през 60-те години на миналия век. Той е изграден със съдействието на Община Балчик, Агенцията по вероизповедания, местната земеделска кооперация и други дарители.

През 40-те години на миналия век е започнало изграждане на храм, но след Крайовската спогодба, тогавашните жители се изселват в Румъния. Църквата е разрушена през 60-те години, когато в двора започва изграждането на училище, каза кметът на селото Минко Попов.

Църковно настоятелство е създадено през 2008 г., а година по-късно е направена първа копка на новия храм в присъствието на покойния митрополит Кирил.

Соколово е едно от най-бързо развиващите се селища в Добруджа. В него живеят над 1000 души от над 30 националности. Над 30 са семействата англичани и руснаци, които постоянно живеят в селото. Над 100 са новопостроените къщи, посочи кметът.

Преди седмица митрополит Йоан освети нова църква и в с. Храброво, също в Община Балчик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама