Десетки дариха инсулин на диабетик от Храбрино

09:20, 18 юли 15 / Любопитно 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки хора от цялата страна дариха инсулин на Георги Станоев от село Храбрино, който страда от диабет, съобщи БНТ 2. Това стана след репортаж на националната телевизия за бързодействащото лекарство "Актрапид", което липсва в аптеките, а Георги разполагаше само с една опаковка.

Медикаментът се намира трудно, а причината за това е "паралелният износ" на животоподдържащите лекарства за чужбина, който оголва пазара на медикаменти у нас.

Хора от София, Стара Загора, Видин и Пловдив са готови да предоставят безвъзмездно количества "Актрапид" на Георги. Пловдивчанинът Манол Русев, който се лекува от диабет от половин година, подари две ампули от своите.

Няколко опаковки изпраща и Алла Ангелова от София. Жената е живяла в Италия, където въпросът с доставките на инсулин е добре уреден.

Георги няма думи, с които да изкаже благодарността си към хората. За три дни е събрал около 20 ампули инсулин, което ще му стигне половин година.

На свой ред Георги също иска да помогне, тъй като има излишни количества от друг вид инсулин – "Инсулатард" и може да ги дари на нуждаещи се. Мъжът обаче е категоричен, че държавата трябва да се намеси за диабетиците, особено на инсулинозависимите.

От Българска асоциация "Диабет" смятат, че държавата трябва да контролира така наречения "паралелен износ", който се оказа основна причина за липсата на животоподдържащите лекарства.

Ако останат без лекарство, пациентите трябва веднага да се свържат с лекуващия лекар, който е длъжен да им осигури инсулин, съветва ендокринологът проф. Кръстьо Павлов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама