Пресъздават битката между хан Кардам и византийците на крепостта Маркели

09:34, 18 юли 15 / Култура 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историческа възстановка на битката от 20 юли 792 година при крепостта Маркели край Карнобат ще се състои днес в 18,00 ч. Така ще се отбележи годишнината от победата на хан Кардам срещу византийския император Константин VI. Тогава Византия претърпява страшно и нечувано поражение, в което загинали най-видните пълководци на империята.  В “Житието на Йоаникий” се отбелязва, че в хода на битката сам император Константин VІ бил хванат с примка, но спасен от Йоаникий.

Историческите хроники посочват, че преди сражението, докато изчаква византийското нападение, българският владетел съсредоточава тайно част от конницата си в прикритие зад хълмове встрани от бойното поле. Поради неравния терен настъпващата византийска армия разстройва редиците си. Кардам се възползва от това и предприема контраатака, която носи пълен успех на българите. Конницата на Кардам обхожда противника и не му позволява да отстъпи в укрепения лагер и крепостта Маркели. Българите завладяват обоза, хазната и палатката на императора. Те преследват Константин VI до столицата му Константинопол и по време на преследването избиват голям брой войници. В битката загиват и много византийски военачалници. Императорът е принуден да сключи мир и да плаща висок годишен данък, а Маркели е превзета от българите.

По максимално достоверен начин ще бъдат представени събитията, разиграли се около крепостта Маркели. Ще бъде проведена постановка с подходяща режисура и музикално оформление, за да бъде възстановката по-въздействаща. Предвидена е специална сценография, а в хореографията ще се включат изпълнители - доброволци, които ще пресъздадат образите на хан Кардам и император Константин VI, на средновековни български и византийски воини. Особено интересни ще бъдат възстановките на военен стан с експозиция „Арена на битката”, като ще бъдат експонирани елементи в реални размери на средновековна военно-обсадна техника.

Предвижда се възстановката да се провежда ежегодно като част от културния календар на гр. Карнобат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама