И Меглена Кунева се обяви срещу отлагането на съдебната реформа

09:47, 18 юли 15 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алтернатива на съдебната реформа няма. Ако се отлага просто с мотива да минат местните избори, не говорим за съдебна реформа. Говорим за нещо друго, не знам за какво. Искам да чуя мнението на всички партии в парламента и защо искат да отложат реформата с месеци.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на Нова телевизия относно реализирането на съдебната реформа и консултациите по темата между парламентарната група на Реформаторския блок и тези на ДПС и БСП.

Водещата попита какви са тези зверски конфликти покрай съдебната реформа.

Според вицепремиера без съмнение в последно време това е горещата тема, защото тя давала пропуск да признаем, че държавата се нормализира и че може да се постигне стабилност.

По думите на Кунева са кабинетът „Борисов 2“ е постигнал много неща.

Относно предложението на ДПС реформата да бъде отложена за след изборите вицепремиерът каза, че не трябва да се спира, защото времето е твърде скъпо.

„Това е единственият ни невъзобновяем ресурс. Трябва да продължим да търсим подкрепа и съм особено разочарована от факта, че АБВ не подкрепиха. Трябва да се говори с всеки един депутат от БСП и ДПС, за да можем да постигнем необходимо мнозинство“, поясни Меглена Кунева.

Попитана дали усеща, че ГЕРБ се дръпна от реформата и склонни да я отложат, вицепремиерът не се съгласи. Според нея Димитър Лазаров от ГЕРБ е председател на конституционната комисия и това било знак за подкрепата на партията на Бойко Борисов.

„Не изключвам възможността, ако не цялата група то поне отделни депутати да успеем да убедим колко е важна тази реформа“, обясни Кунева.

Според нея главният прокурор подкрепя съдебната реформа, включително и теми с децентрализация на прокуратурата. Прокуратурата можела да бъде по-ефективна, но това било част от една доста по-голяма верига.

„Първото е много по-добро разследване. Една част от него е в МВР. Втората е във следователи по особено сложните дела. Прокуратурата е господар на предварителното разследване, но трябва да има и поданици“, убедена е Меглена Кунева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама