Португалски филми и бразилски танци завладяват Бургас

10:26, 18 юли 15 / Култура 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмица на Португалия в Бургас започва от днес, 18 юли, и ще продължи до 24 юли, съобщиха от Община Бургас. Тя ще ни представи панорама на разнообразието и богатството на португалското изкуство, както и самобитността и огнените ритми в танците на най-голямата латиноамериканска страна - Бразилия. Там португалският език и влиянието на европейските културни ценности се развиват и органично се вписват в симбиозата на множеството етннокултури.

Филмовата програма включва прожекции на португалско кино на откритата сцена "Охлюва" от 21.00 ч. Ще бъдат прожектирани трилърът "Четвърто районно" (2013), "Консулът от Бордо" (2011), "Флорбела" (2012), романтичната драма "Какво ново в любовта?" (2011), "Великият Килапи" (2012).

Бразилските танци също са на откритата сцена "Охлюва" от 18.30 ч. и ще бъдат представени в уъркшоп по самба, фънк и коко от Александрина Димитрова. Ще се танцуват бразилски фънк (който е доста различен от американския), с несложен ритъм и лесни за изпълнение движения. Кóко - фолклорен танц от щат Пернамбуко (североизтночна Бразилия), създаден от африканците, които работели по плантациите за кокосови орехи. Той е с много характерен за цялата област ритъм, изпълнявал се е както на големи празници, така и без особен повод. Танцуващите се подреждат в кръг, като няма значение пол и възраст.

Световноизвестната самба ще се изпълнява във фолклорна разновидност, част от ритуала в капоейра - надиграване на двойка в средата на кръга от участници.

От 20-и до 24 юли ще може да се види изложбата "История на португалското кино" - в Морското казино, зала "Петя Дубарова". Откриването ще се състои на 20.07.2015г. от 18.00ч. със специалното присъствие на господин Франсишку Назарет - директор на  Португалския културен център в София.

На 23-и юли е предвидено свободно четене на португалска литература в лятната читалня на Експозиционен център "Флора" от 17.00 до 19.00 часа. Жителите и гостите на град Бургас ще могат да прочетат лириката на Педру Тамен и Фернанду Песоа; хайку на Казимиро де Брито и на Виржилио Алберто Виейра и романите  "Един Бог низ рая" от Марио де Карвальо и "Някога сега" от Аугущо Абелайра. Ще се запознаят също с литературната критика на Петър Петров - "Реализмът в белетристиката на Жозе Кардозо Пиреш и Рубен Фонсека". Всички книги са безвъзмездно предоставени от Португалския културен център. Ще бъде разигана и томбола, в която късметлиите ще могат да отнесат частица от Португалия - във вид на книга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама