Протестиращи за Гърмен поискаха оставките на министри и на главния прокурор (снимки)

12:22, 18 юли 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 200 жители на Гърмен излязоха на протест на връх 178-ата годишнина от рождението на Васил Левски за да поискат равноправие и справедливост за всички български граждани. Протестът се проведе на площад „Независимост“ в столицата, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Събралите са недоволни от спирането на събарянето на незаконните къщи в ромския кв. „Кремиковци”. На площада обаче дойдоха не само жители на Гърмен.

Иван Кременлиев, протестиращ от село Гърмен, изчете петиция от името на всички жители на селото. В отговор от тълпата се чуваха възгласи като „Оставка“, „Еничари“, „Боклуци“ и „Убийци“.

Протестиращите ще внесат петиция та си в Министерски съвет, Президентството, Народното събрание, при главния прокурор Сотир Цацаров, Министерството на вътрешните работи, Национална дирекция „Строителен контрол“, Агенция „Закрила на детето“ и Общинската администрация село Гърмен.

Чрез нея гърменци изразяват разочарованието си от липсата на реални действия и категорична воля за решаване на проблемите, породени от незаконното самонастаняване и изграждане на постройките в местността „Падарката“. Това е било направено от група български граждани, избрали да живеят в разрез със законовите норми и с нежелание за интегриране с преобладаващата част от българското общество.

„Днес сме тук пред президентството да покажем, че и Росен Плевнелиев го няма вече 57 дена да защити интересите ни“, каза протестиращият. От тълпата се чуха възгласи от сорта „Крие се като мишка“ и „България няма президент“.

„Г-да министри, къде сте? Дошли сме да Ви напомним, че в село Гърмен бяхме нападнати от 200 роми с брадви. Г-жо Бъчварова, от 200 нападатели Вие арестувахте само 9. От тези 9 остана само един“. Отново се чуха възгласи „Оставка!“.

Посланието към главния прокурор Сотир Цацаров не се различаваше от предходните. Гърменци попитаха обвинител номер едно къде е и защо няма повдигнати обвинения по редица нарушения от страна на ромите. Протестиращите обявиха, че и те са просто едни обикновени данъкоплатци, които уважават институциите, но не и тези, които са ги оглавили.

„Община Гърмен спира да плаща данъци и такса „Смет“, докато законът не бъде за всички. Щом ромите не плащат, няма да плащаме и ние“, обявиха протестиращите.

Те отново заявиха, че не са свързани с никоя политическа партия. „Ние сме против партиите, защото благодарение на тях сме в това положение. Повече от 15 години Европа налива пари за интеграцията на ромите. Тези пари така и не стигнаха до тях, защото са били откраднати“.

„Моята оставка нито ще помогне, нито ще разреши проблема с незаконните постройки в Гърмен, заяви по-рано днес регионалният министър Лиляна Павлова по повод исканата й оставка от жителите на Гърмен пред бТВ.

Регионалният министър увери, че държавата ще си изпълни действията и като министър, отговарящ за Държавната агенция за строителен контрол, е предприела действия по премахването на незаконните постройки в страната. От началото на годината са премахнати 400 незаконни постройки. Тя уточни, че ще се проверяват адрестинет регистрации в селото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама