К. Балабанова може да поиска оставката на министър Танева заради Добруджанския земеделски институт

12:40, 18 юли 15 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народният представител от Атака Калина Балабанова настоя от парламентарната трибуна министър Десислава Танева да спре масовите съкращения в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево. Тя уточни, че до момента щатът на най-големия научно-изследователски институт в селскостопанската академия е намален с 45 щатни бройки. Тя е категорична, че ако проблемите не се разрешат, лично ще поиска оставката на министъра, информират от пресцентъра на партията в Добрич.

„ДЗИ е структурата, която носи най-много приходи като селекционен център за създаване, внедряване и разпространение на български сортове пшеница, тритикале, ечемик, фасул, леща, хибриди слънчоглед, заяви по време на парламентарния контрол Балабанова и направи забележка на Танева, че земеделското министерство не е превело средства за гориво и резервни части в период на пролетна сеитба. „ДЗИ разполага с нищожните 35 лв. на декар за преки разходи. В същото време ДЗИ е отчел в министерството приходи от продадени земеделски семена за 1 200 000 лв. и над 700 000 лв. към фонд „Земеделие“, посочи Балабанова. Тя подчерта, че съкращаването на щата на ДЗИ от специалисти и ненаврeменното финансиране на дейността на института ще даде възможността на външни фирми да се установят трайно на българския пазар за посадъчен материал, което ще нанесе вреди както на земеделския производител, така и на държавата.

В тази връзка тя попита министър Танева какви мерки ще предприеме МЗХ за разрешаването на проблема и спирането на уволненията, възнамерява ли да възстанови взетите 3 милиона от бюджета на селскостопанската академия чрез актуализация на Държавния бюджет.

Министър Танева информира, че съкращенията вече са приключили. Тя даде пример, че във френския национален институт за селскостопански изследвания броят на учените и броят на помощния персонал бил 1 към 1. А, в института в Генерал Тошево не е така.

„Институтът носи на България 5 милиона, въпреки ъгъла, в който е натиснат в момента от вашето управление. Ако навреме се плащат всички сметки за ток, резервни части, гориво, то приходите биха възлизали дори на 10 милиона. Защо не работим за подпомагането института, вместо да го затрудняваме, дори унищожаваме?“, възрази Калина Балабанова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама