Огнище на антракс пламна във Варненско, мъж издъхна в болницата

12:48, 18 юли 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огнище на антракс засякоха здравните власти край варненското село Млада гвардия, община Ветрино. Източник на опасната зараза е болна крава, която била заклана, а останките й били изхвърлени на сметището. Не след дълго 53-годишният стопанин на животното умира в болницата, а пробите му за антракс днес по обяд са дали положителен резултат. Това съобщи БНР, цитирайки референтната лаборатория в София.

Установено е, че преди да се влоши и да постъпи в болницата, мъжът е предоставил месо от заразеното животно на нелегален цех в друго селище. Полицията установява къде е продадено и разпространило ли се е то в търговската мрежа.

Гражданска защита предприе мащабна дезинфекция в района на сметището. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното.

На всички, които са имали досег с починалия мъж, са раздадени антибиотици, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Предприети са необходимите мерки за безопасност още преди да излязат пробите от починалия стопанин на кравата.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама