18 души са консумирали месо от заразената с антракс крава

13:23, 18 юли 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18 души са консумирали месо от заразената с антракс крава, чиито останки бяха открити на сметището край село Млада гвардия, община Ветрино. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова.

В момента се стиковат екипи, които да отидат на място и да направят повторни изследвания на консумиралите заразено месо. Още в петък са им предоставени антибиотици, но те отказват да ги приемат. Личните им лекари също са уведомени за случая.

Ветеринарни лекари вземат проби от всички животни в селото, тъй като острата зараза се предава от животно на човек, но не и от човек на човек. Гражданска защита продължава мащабната дезинфекция в района на сметището. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с болната крава.

53-годишният й стопанин, който почина в болницата, се е заразил, след като е порязал ръката си, докато клал болното животно. Впоследствие мъжът развива менингоенцефалит и умира в УМБАЛ "Света Марина".

Установено е, че преди да се влоши, е предоставил месо от заразеното животно на нелегален цех за преработка на месо и месни продукти в друго селище. Не се знае дали то не е попаднало в търговската мрежа във Варненска област. Полицията разследва случая.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама