Общината ще пита бургазлии дали да строи подземна улица до Морската градина

14:09, 18 юли 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Бургас ще направи допитване до жителите на града дали да се строи подземна улица до Морската градина, която да минава под бул. „Демокрация“ - от пресечната точка с ул. “24-ти черноморски пехотен полк“ до кръстовището с ул. „Цар Симеон І“. Това стана ясно от думите на кмета Димитър Николов пред журналисти днес.

Градоначалникът каза, че ще е добре да питат бургаските жители дали да подкрепят този проект, защото ако строителството започне, за доста дълъг период централният вход на Морската градина ще е затворен заради тежките укрепителни дейности. Ще се наложи сложно преместване на подземните комуникации, защото допълнително с автотрафика трябва да се осигури пешеходен трафик и най-вече пропускателност на тролейбусите, чиято мрежа е със сложна система от надземни и подземни силови кабели.

Николов заяви, че идеята трябва да бъде подкрепена и от бургазлии. Ако те виждат смисъл да се изгради тази подземна улица и че тя ще бъде полезна на града, Общината ще я направи. Ако не виждат смисъл – проектът няма да стартира. Улицата не трябва да става на всяка цена, счита той.

„Мотивиран съм да намерим форма за допитване до жителите дали желаят да направим тази улица - дали ще е референдум или допитване на официални сайт на Общината, подписка или друг начин. Като кмет аз ще осигуря пълна информация за сроковете и стойността на обекта. Една част от средствата могат да се финансират с европейски пари, така че от данъците на бургазлии да се засегнат минимални средства“, каза Димитър Николов.

Кметът мотивира идеята за този проект с резултатите след отварянето на подземната улица под площад „Тройката“. Сега оттам преминавали пет пъти повече автомобили, отколкото по ул. "Левски", а оттогава по нея нямало нито един пътен инцидент.

Проектът за новата подземна улица там, където в момента е пешеходната пътека, която свързва Морската градина с ул. „Богориди”, предвижда да има подлез. Така улицата ще стане на две нива. Ще бъде запазено съществуващото ниво на ул. „Богориди”. Движението на автомобилите по бул. „Демокрация” ще минава под пешеходната зона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама