Иван Гаврилов е носител на тазгодишната Награда на Карлово

14:52, 18 юли 15 / Култура 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На официална церемония, състояла се на площад "20-ти юли", кметът на Карлово Емил Кабаиванов връчи престижната Награда на Карлово - статуетка и парична сума, на професор Иван Гаврилов, съобщиха от общинската администрация.

Д-р Гаврилов е началник на Торакална клиника в СБАЛ по онкология в София. Той е един от най-известните лекари в България, спасил живота на стотици пациенти. С Карлово го свързват редица дарения, които той прави.

Още през 2013 г. той подкрепя каузата на карловци за запазване на Куршум джамия като общинска собственост и превръщането й в храм на духовността. Именно тогава прави и първото си дарение в размер на 10 000 лв. лични средства и портрет на Васил Левски, който да бъде поставен в Куршум джамия, когато се превърне в музей.

През годините той прави дарения на СОУ "Васил Левски" в Карлово, общинска библиотека и музей "Васил Левски".

Професор Гаврилов дари паричната награда за продължаване на втория етап на археологическите разкопки в Куршум джамия, които ще продължат наесен.

За носител на наградата на Карлово бяха номинирани още професор Божидар Стефанов Леонов - посмъртно, Мария Ганчева Сюпюрдекова – фотограф, и Димитър Бакърджиев – художник.

Всички те получиха от кмета на Общината грамоти, а ансамбъл "Българе" представи спектакъла "Това е България".

Тази награда се присъжда ежегодно в навечерието на 18 юли – рождената дата на Васил Левски и празник на Карлово, за значителен принос в обществения и културен живот, за постижения в областта на науката и изкуството. Представлява пластика на Богинята на Карлово, изработена от карловския художник Димитър Бакърджиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама