Варненска транжорна направила заразеното месо на наденици

15:12, 18 юли 15 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Месото от болната от антракс крава в село Млада гвардия е било транспортирано до транжорна "Дари” във варненския квартал Аспарухово, където е преработено за наденици. За това свидетелстват пред здравните власти 3 лица, които са участвали в транжирането на месото, сочи доклад на директора на РЗИ Варна до заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков (вижте прикачения файл вляво от снимката).

Кравата е заклана на 7 юли, а ден-два по-късно трупното месо е продадено на лице от село Бозвелийско, община Провадия. Там месото е транжирано в склад от други 3 лица, едното от които е от с. Бозвелийско, а другите две от град Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище около Бозвелийско.

Транжираното месо, по данни на трима от участниците, е пренесено с личен транспорт до транжорна "Дари" във варненския кв. Аспарухово. Същите съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната обаче категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици, пише в доклада на здравните власти. Така към момента остава неизяснен въпросът дали заразата е попаднала в търговската мрежа.

От направеното епидемиологично проучване се установява, че 3 лица от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалото животно, а 15 лица от Девня и село Страшимирово, община Белослав, са яли заразени наденици. Към момента те не са проявили симптоми на заболяване.

Освен тях контакт със стадата и починалия стопанин са имали съпругата и синът му, както и трима негови роднини. Още 3 лица са имали контакт с трупното месо. Кожата от одраната крава, по данни на закупилия месото, е продадена в Карнобат на лице, известно като Коста Каракачанина. Същият, при разпит от полицейските власти, отрича това да е вярно.

Кравата дала симптоми за заболяване на 7 юли, когато от устата й започнали да излизат кръв и пяна. Вместо да уведомят веднага ветеринарните власти, стопанинът и още трима мъже решили да я заколят.  По време на клането 53-годишният кравар си порязал ръката, но не потърсил медицинска помощ, което се оказало фатално за живота му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама