Фестивал на лавандулата спретнаха в Средно градище

15:23, 18 юли 15 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици жители на селото и гости се събраха на второто издание на Националния фестивал на лавандулата днес в чирпанското село Средно градище.

 „Радвам се, че има такъв сериозен интерес към Фестивала. Надявам се хората да останат доволни, следващата седмица той продължава в Генерал Тошево”, коментира Нина Гиргинова, председател на организационния комитет.

Десетки ентусиасти, между които и много деца,  се включиха в туристическа лавандулова пътека из масивите край селото.

Най-голям интерес обаче имаше към лавандуловия базар, на който се предлагаха всякакви продукти с лавандула. Между 2 и 4 лв. струва торбичка с ароматното растение, специалните възглавници с мирис на лавандула се храчеха между 7 и 9 лв., различни кутийки и торбички вървяха по 3-5 лева. Предлагаше се и козметикатна базата на лавандула – кремове, пяна за бръсене, лосиони и т.н. Предлагаше се и патентования от селото билков чай  Lavender Girl (Лавандулово момиче), в който се преплитат аромати на риган, жълт кантарион и лавандула.

Мъжката част от публиката бе най-впечатлена от лавандуловото вино, което се дегустираше на място. На базара се предлагаше още лавандулов мед, сладко от черници,  козе сирене с босилек и други вкусотии.

Изложба на местния фотоклуб пък показа атрактивни снимки на лавандулови масиви с местни красавици.

Според хората от селото първите лавандулови насажедния са се появили тук в началото на ХХ-ти век, а през последните години, все повече земеделци залагат на етерично-маслената култура.

 „От 2012 г. с добив на 120 тона лавандулово масло годишно, България е производител №1 в света. Най-качественото българско лавандулово масло е от района на Чирпан”, припомни Нина Гиргинова. Основните дестилерии в селата Пъстрово  и Зетьово също участваха във фестивала.

От 17.00 часа започва среща на производители на лавандула с представители на земеделските структури в сектора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама