Паметник на руската княгиня Анастасия вдигнаха в Габарево

15:55, 18 юли 15 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметна плоча на последната руска княгиня Анастасия (Елеонора Албертовна Крюгер)и спъртникът й в Живота д-р Петър Алексиев  вдигнаха в палвелбанското село Габарево.

Според ред изследвания през далечната 1918 г. в околностите на Екатеринбург е прекъсната династията Романови - императорът и цялото му семейство са разстреляни от болшевиките.

Проведената близо 70 години по-късно експертиза не открива сред жертвите една от дъщерите на императора - Анастасия и наследникът на руския трон княз Алексей. Как са успели да избегнат участта на семейството си и къде са живели през следващите години - това е една от основните загадки, с които се сблъскват изследователите.

Благой Емануилов, дългогодишен изследовател на динаситята Романови,  твърди, че е успял да разкрие една от главните тайни на ХХ век. Според неговите изследвания, в началото на миналия век, през 20-те години в село Габарево са се укрили децата на руския император.

До този извод Емануилов достига след многогодишни изследвания на редица веществени доказателства, съпоставяне на факти и анали на свидетелствата на очевидци. Хората от селото още си спомнят загадъчните руснаци, които се заселили там през 1922-1923 година. Неизвестно е откъде е пристигнала в Габарево младата жена, представила се като Елеонора Албертова Крюгер. Всички я наричали Нора. Тя заживяла с руски доктор, появил се в селото малко преди това и впоследствие се омъжила за него. Бракът, според свидетели,  бил фиктивен, тъй като отношението между съпрузите  приличали на отношения между господарка и слуга. Преди да измине и една година към тях се присъединил висок, болнав на вид млад човек, който бил регистриран в общината като Георгий Жудин, а по-късно съселяните му го наричали само Жорж. Той не общувал с никого, разхождал се самичък по улиците на селото, облечен във военна куртка. Починал през 1930 година. Хората говорели, че Нора и Жорж са брат и сестра и, че принадлежат към руския царски род. Нора имала изискани маниери, знаела няколко езика, свирела на пияно и бродирала изящни руски мотиви.  Между шията и дясната буза имала белег от огнестрелно оръжие. Такива белези имала и на гърдите. Нора починала на 20 юли 1954 година и отнесла със себе си тайната си. Погребана е на старото селско гробище, редом с Жорж. Сравнявайки снимки на 17-годишната Анастасия и 35-годишната Елеонора Крюгер от Габарево, специалистите открили висока степен на сходство между тях. Съвпада и годината, в която са родени.  През 1995 година останките на Нора и Жорж били ексхумирани в присъствието на съдебен лекар и антрополог. В гроба на Жорж открили иконка с лика на Исус Христос, поставена в медальон, с който били погребвани само представители на най-висшата руска аристокрация.

Все още обаче няма категорични доказателства, че това са децата на последния руски император.

Хората от Габарево баче са решили да поставят паметна плоча, като израз на благодарност към дейността на княгинята и доктора в селото през годините, в които са живели там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама