Менда Стоянова: Подуправителите на БНБ да се отчитат пред парламента

16:26, 18 юли 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На всяко тримесечие подупавителите на Българска народна банка (БНБ) да се отчитат за своята дейност пред бюджетната парламентарна комисия. За необходимостта от такива законови промени обяви Менда Стоянова, народен представител от парламентарната група на ГЕРБ и председател на бюджетната комисия към Народното събрание, цитирана от Агенция „Фокус“.

По думите на Стоянова това може да се случва и на закрити заседания, а целта е да се осъществява определен натиск и превенция върху ръководството на централната банка.

„Като бюджетна комисия трябва да кажа, че досега ние не сме осъществявали по никакъв начин изслушвания, не сме гледали отчети на БНБ, защото това не е било аргументирано по закон и самият управител не е проявявал инициатива в тази насока”, коментира Стоянова.

Народният представител похвали новия гуверньор на БНБ Димитър Радев. Той отговарял много добре със своя професионален профил на очакванията към управител на подобна институция.

Според Менда Стоянова цялата енергия на управителя на БНБ трябва да се съсредоточи върху реорганизиране на работата на банковия надзор, за да бъде сигурно, че проверки ще бъдат извършвани по правилата.

„Ако оценката на активите на банките и стрес-тестовете минат успешно, това ще бъде най-добрия сигнал за външни и вътрешни инвеститори , че банковата ни система е стабилна и БНБ работи добре”, категорична е Менда Стоянова.

Имало някои сектори в БНБ, които са стабилни и се развиват много добре. Такъв бил валутният борд, чийто ръководител е единият от номинираните за подуправители – Калин Христов. Същото се отнасяло и за управление „Банково”, където подуправител е Димитър Костов.

До края на септември пък трябвало да се направи пълен анализ на състоянието на БНБ и да се предложат конкретни мерки, а ако е необходимо и институционални промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама