Новите министри в Гърция положиха клетва

17:03, 18 юли 15 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новите министри в гръцкото правителство положиха по-рано днес клетва в президентския дворец в присъствието на държавния глава Прокорис Павлопулос, предадоха информационните агенции.

Вчера премиерът Алексис Ципрас направи сериозен ремонт на кабинета. Анализатори коментират, че той отстрани „дисидентите”  - крайно левите представители в правителството.

На 16 юли те гласуваха „против” или се въздържаха по реформите, които бяха съгласувани с кредиторите на страната като предвалително условие за отпускането на нов заем за над 80 млрд.евро.

Постовете си запазиха всички ключови фигури в правителството, коментира агенция ТАСС. Това са вицепремиерът Янис Драгасакис, министърът на вътрешните работи и административната реформа Никос Вуцис, на икономиката, инфраструктурата, морския флот и туризма – Йоргос Статакис, на финансите – Евклидис Цикалотос, на външните работи – Никос Котзиас и на отбраната – Панос Каменос. Промените са най-сериозни сред зам.-министрите.

Правитеството на Гърция трябва да осигури на гражданите чувство за увереност и сигурност, обяви новият официален представител на кабинета и депутат от СИРИЗА Олга  Геровасили след церемонията.

„Сегашната ситуация е трудна и за работата ни ще съдят по резултатите”, каза още тя. "Това е критичен период. Имаме единствено разбирането колко лошо е споразумението”, посочи Геровасили.

Правителството трябва да засили борбата си с укриването на данъци, смята пък новият зам.-министър на финансите Трифон Алексиадис.  

Новият министърт на производствената реформа, опазването на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис, който смени Панайотис Лафазанис, заяви, че „сегашните промени в правителството са адаптация към новата реалност”.

Новият министър на труда Йоргос Катрунгалос подчерта, че ще решава трудни задачи „ на нов важен фронт”, като допълни, че „това, което ще реализираме, трябва да се осъществи по възможност при справедливи социални условия”.

„Нищо още не е свършило. Ние ще водим твърди преговори не само за сключването на споразумението, на и за условията и начините за реализацията му”, посочи той.

На 13 юли след 17-часови преговори с кредиторите се стигна до съгласие за споразумение с Гърция, припомня ТАСС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама