120 доброволци възстановиха битката на Хаджидимитровата чета на Бузлуджа

17:19, 18 юли 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 120 доброволци от 18 клуба на дружество "Традиция" от цялата страна, включително и 4 "самодиви", възстановиха сражението на четата на Хаджи Димитър  на 18 юли 1868 г. на връх Бузлуджа.  2300 халосни изстрела бяха произведени във  възстановката на боевете.

„Битката” бе посветена  на 147-годишнита от героичната гибел на четниците. Традиционно ролята на войводата Хаджи Димитър влезе председателят на казанлъшкото дружество Николай Байнов.

След възстановката бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър на историческия връх. Свещеници от Казанлък отслужиха заукопойна молитва, а след това осветиха и курбана от шилешко месо, който домакините от община Казанлък приготвиха за 400 души.

Отново никой от първите ни държавници не почете годишнината. Преди години тържествата в се  провеждаха под патронажа на председателя на парламента.  Днес на върха се качиха само двама депутати от ГЕРБ - Димитър Желев и Нено Влайков, политикът-социалдемократ Йордан Нихризов и общинското ръководство на Казанлък начело с кмета Галина Стоянова.

Ентусиасти от цялата страна обаче измиха срама на политиците. Стотици се качиха на Бузлуджа, за да почетат паметта на българските герои.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама