Ремонтът на Конституцията: Цветанов хвали Реформаторите, те допускат политическа криза

20:42, 18 юли 15 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Когато се търси политически консенсус, трябва да се направи взаимен компромис в интерес на държавата. В случая-в интерес на конституционните реформи”, заяви в Смолян зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от партийния пресцентър.

„Даже си задавам въпроса защо бяхме толкова твърди в началото, когато на всички беше ясно, че докато не се постигне този широк политически консенсус, е немислимо въобще да се гласуват промените“, подчерта той. 

Той напомни, че конституционните промени ще влязат в парламентарната зала следващата седмица. Според него по-важно е, че при последните разговори, които се водят между основните политически формации, от Реформаторския блок са осъзнали възможността да се говори и с опозицията.

Същевременно в интервю за „24 часа” днес председателят на ДСБ Радан Кънев предупреждава, че ако конституционните промени не съберат необходимото мноздинство, политическата криза е неизбажна. „ Със сигурност имаме и план С, който вече включва следващ парламент, в който ГЕРБ и РБ да имат 160 гласа", казва Кънев. Той все пак е оптимист, че двете опозиционни сили – БСП и ДПС ще преосмислят позицията си и промените  в основния закон ще станат факт.

За внасянето на поправките управляващите събраха едва 136 дпутатски подписа, а за ремонта на Конституцията са необходими минимум 160 гласа. Засега от БСП, ДПС и партньорът на ГЕРБ АБВ са твърдо против. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама