Наш евродепутат захвана кампания срещу тероризма в интернет

21:02, 18 юли 15 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев се захвана с кампания до социалните мрежи Twitter и YouTube, за да затегнат мерките си за сигурност срещу терористичната пропаганда, съобщава БиТиВи.

Радев и политици от всички групи са се срещали по-рано с представители на интернет платформите заради такива пропагандни клипове.

Над 14 млн. клипа със съмнително съдържание са свалени миналата година от интернет платформите на Google. В 90% случаите с докладни притеснителните видеа са реални, като дневно се получава информация за 100 хил. клипове.

„Когато има клипове от новини, те са с информационна насоченост, защото не може да отидем в другата крайност на цензуриране на информацията", посочва евродепутатът.

От Брюксел са изпратили писмо до Twitter за затягане на мерките за сигурност.

Социалните мрежи се ползват за вербуване на младежи между 18 и 25 години, припомнят БиТиВи. Намирането на съмнителни профили е лесно, но не и намирането на начин за предотвратяването на създаването им отново.

Води се спор от няколко месеца за границата между сигурността и свободата на словото - дали да бъдат изтривани снимки и видеокадри или да служат за исторически факти, коментира анализаторът на близкоизточни въпроси Руслан Трад.

В Брюксел част от депутатите искат строги наказания за платформите в размер на десетки хиляди евро за всеки съмнителен клип, а дори и затвор. Но засега тези санкции не се приемат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама