Благоевград отбеляза 178 години от рождението на Апостола

21:38, 18 юли 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители и гости на Благоевград почетоха 178-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Венци и цветя на бюст-паметника му в областния център поднесоха депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева, секретарят на общината София Янчева, част от общинските съветници, много граждани и обществени дейци.

Фактите от живота и делото на Левски бяха припомнени от възпитаниците на Театралното студио към Обединен детски комплекс - Благоевград Димитрина Сучева и Константин Мирчев.

Апостолът е роден на тази дата през 1837 година. Той е национален герой, Левски е национален герой, идеолог и организатор на Българския революционен централен комитет. Апостолът е един от ония политически мъже, който още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.

Той се стреми да достигне идеята си за "чиста и свята република". Житейският му път завършва на 19 февруари 1873 година в София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама