Откриха скулптурата на Калоянчев в усмихнатия Бургас (снимки)

22:29, 18 юли 15 / Култура 25 718 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Г-н кмете, хората в Бургас са по-усмихнати от други градове. Сигурно и Калата има дял за това“.

Тези думи пренадлежат на актьора Славчо Пеев и бяха казани тази вечер пред Летния театър в морския град. Поводът – откриването на скулпурата на Георги Калоянчев в родния му Бургас. Бронзовата фигура на обичания в цяла България актьор, изобразен в естествен ръст, вече се намира отдясно до стълбите, водещи към театъра, близо до паметника на неговия съгражданин и приятел Апостол Карамитев, с когото си партнираха в знаменити филми, останали в златния фонд на българското кино.

Десетки хора станаха свидетели на събитието. Сред тях бяха най-близките хора на Калата – съпругата му Валя и синът му Ивайло, колегите му актьори Никола Анастасов и Славчо Пеев. Събитието уважи и министър Ивелина Василева, придружена от кмета Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков. Тук бях и двамата съименници на Калата, които направиха идеята за неговия монумент факт – председателят на Обществения дарителски фонд Георги Николчев, по чиято инициатива бяха събрани необходимите средства, и авторът на самата скулптура – Георги Чапкънов-Чапа.

„Калоянчев го боготворях, велик е наистина. Имах късмета да направя неговата скулптура. Благодаря на всички бургазлии, които дадоха, каквото можаха, за да стане тя факт. Свърших си работата, щастлив съм, бъдете и вие щастливи“, каза Чапкънов пред насъбралото се множество, като вълнението личеше в очите му.

„Днес е специален ден за града ни. Специален, защото ние, бургазлии, показваме отношението си към един наистина велик българин, роден в Бургас. Благодаря на многото организации и най-вече на стотиците анонимни бургаски граждани, които даряваха за Калата. Те направиха така, че Бургас да излезе с достойно лице пред културната карта на България. Прекланям се пред вас!“ – заяви кметът Димитър Николов.

Той заедно с Валя и Ивайло Калоянчеви и директора на театър „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов свалиха покривалото от скулптурата и Калата се показа с цялото си величие – държащ театрална маска в лявата ръка и сложил другата на гърдите в знак на поклон пред любимата си публика.  

„Този паметник, който Чапкънов извая, не е без участието и на самия Калоянчев. Защото Калата с таланти си на сцената сътвори своя паметник. Бургас, гордейте се със своето градско чедо. Ние, неговите колеги, се гордеем с него“ – каза неподражаемия Никола Анастасов.

Честването на Георги Калоянчев продължи в Летния театър със спектакъла "Г-н Ганьо Балкански" – образа, превърнал се в емблема за актьора. Режисьор на постановката е Борислав Чакринов, а главната роля бе поверена на Ивайло Калоянчев.

Бургазлии и гости на града могат да разгледат и откритата експозиция "Георги Калончев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство". Фотоизложбата, съдържаща богат снимков материал, документи, отзиви, рецензии от филмовото и сценично творчество на актьора, е позиционирана в парковата алея до Летния театър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама