Откриват Летният фестивал „Сцена на вековете” с операта „Борислав” на 24 юли

08:32, 20 юли 15 / Култура 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трийсет години от  основаването на оперния фестивал „Сцена на вековете” се отбелязват през 2015-та година. Юбилеят ще бъде честван с  премиерата на операта "Борислав"  от маестро Георги Атанасов. Преди тридесет години, на 7 август, 1985 г., в старопрестолния град Велико Търново се появява  първата оперна суперпостановка.

Направо на фона на естествената среда – кулите, бойниците, защитните валове, дворците и патриаршеските храмове на „вътрешния град” Царевец. И без никакви декори. Никакви корекции по отношение на историческото време и средата.

Защото операта на проф. Марин Големинов „Ивайло”, чийто герой е водачът на първото селско въстание в средните векове, пресъздаде събития, станали именно във Велико Търново. Тогава, режисьорът на постановката "Ивайло" - Пламен Карталов пророчески сподели: „Контактът с публиката е единственото условие за успешен творчески резултат. Лично мен най-много ме радва, че почти 12 хиляди зрители можаха да видят 4-те представления на спектакъла.

Успехът беше пълен много преди началото на представленията, това може да послужи като стимул за осъществяването и на друг замисъл – да се превърне хълмът Царевец в постоянно място за провеждане на летен оперен фестивал „Сцена на вековете”. Така, след тридесет години, на 24 и 25 юли, 2015 г. зрителите и гостите на Велико Търново ще могат да гледат "Борислав" - постановка на режисьора Пламен Карталов , който основа и издигна фестивала "Сцена на вековете" на високо национално ниво.

На 1 септември  1909 година в Народния театър в София с голям успех се представя драмата на Иван Вазов "Борислав". Странното, че операта „Борислав” се играе само три пъти, макар спектаклите да са били на пълен салон и с голям интерес, разказват организаторите на фестивала във Велико Търново. 104 години след раждането си "Борислав" на Маестро Атанасов оживява и то на Царевец, там където основно се развива действието.  

Сложните и трагични взаимоотношения на Иван Асен II и Борислав - буйния смел воевода, предводител на българската войска, пресъздадени с искрените мелодии на композитора, ще озвучат хълма. Несъмнено "Борислав" е първата мащабна българска опера, създадена с размаха на голям талант и професионалист. Постановката на "Борислав" е дело на Драгомир Казаков, дирижира авторът, а ролите се изпълняват от талантливите певци на Дружбата: Желю Минчев - Борислав, Златка Куртева - Тамара, Иван Вульпе - Иван Асен II, Димитър П. Иванов - Гавраил, Стефан Македонски - Кир Тодор, Анна Тодорова- Циганката и др.

Както е видно - едни от големите имена на българската опера.  Интересен е фактът, че цар Фердинанд е присъствал на премиерата и поздравявайки Маестрото му прави и бележка, че е проявил "своеволие" като главниата роля вместо на тенор, както е италианската традиция, е поверена на баритон.

Има сведения, че и Иван Вазов е посетил премиерата и е дал добра оценка на творбата. И макар да е първата работа на маестро Атанасов  в жанра, "Борислав" несъмнено е силна заявка за бъдещото творческо развитие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама