АБВ и Борисов се разбраха частично за конституционните промени (обновена)

14:20, 20 юли 15 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарните групи на АБВ и ГЕРБ ще изготвят проект на декларация, в която ще бъдат вписани всички промени в Конституцията, които двете политически сили подкрепят. Тя ще бъде предложена и на останалите парламентарни групи в 43-ото Народно събрание и в идния четвъртък ще бъде гласувана в пленарна зала. За това се разбраха Бойко Борисов, министър-председател на България и лидер на ПП ГЕРБ и Георги Първанов, президент на България (2002-2012) и лидер на ПП АБВ, по време на срещата си в сградата на Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Лидерите на двете политически партии обсъдиха съдебната реформа и реализирането на конституционните промени, предложени от Министерския съвет. Идеята е чрез тази декларация да не се налага наново да бъде изготвян и внасян нов законопроект за съдебната реформа, какъвто е предложил Георги Първанов по време на дискусията.

В момента промените в Конституцията предстои да бъдат разгледани от народните представители на първо четене в пленарна зала. Ако сега бъдат оттеглени, цялата процедура по внасянето на нови ще отнеме около месец и половина, по думите на премиера Бойко Борисов.

Основна тема на разговора между политическите лидери е съдебната реформа и промените в Конституцията, за които все още не може да бъде събрано необходимото квалифицирано мнозинство от 160 народни представители.

До момента парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ подкрепят идеите на правосъдния министър Христо Иванов. Четирите групи разполагат с общо 149 депутати в 43-ото Народно събрание, което не е достатъчно за прокарването на измененията.

„До петък по трите основни точки от съдебната реформа можем да съберем съгласие. Това ще бъде стъпка в правилната посока“, посочи Борисов. По думите на премиера консенсус е възможно да бъде постигнат около предложенията за засилване на ролята на инспектората, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, както и за прекия избор на съдиите и прокурорите.

„Това ще даде в следващите години сериозен тласък в кариерното развитие и в конкурсното начало. Целта е да изберем най-добрите съдии и прокурори. Ако това би могло да се случи, ще бъде много признателен и благодарен“, обясни Бойко Борисов.

Георги Първанов определи днешната среща като знак, че съдебната реформа е в задънена улица. Причината е в начина, по който някои „я започнаха и опитаха да я реализират“.

„По начина, по който някои я започнаха и се опитаха да я реализират, е в задънена улица. Стигна се до това, защото очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна на на вносителите и от онези, които се явяваха адвокати на реформата – имам предвид така наречените реформатори. Това е моя позиция, която държа да изразя тук пред вас, защото това, което се случи досега, затруднява до крайна степен намирането на взаимно приемливо, консенсусно и най-вече работещо решение“, не спести критиките си президентът.

Лидерът на АБВ изреди и трите пункта от реформата, по част от които АБВ няма различия. Става дума за засилване на ролята на съдебния инспекторат и прекия избор на магистрати. „Имаме своите различия относно разделението на ВСС на две колегии. По-скоро сме за това да има силен съдебен пленум на ВСС“, поясни Първанов.

Според него особено важно е формирането на отделните квоти във съвета, в които да не доминира политическото. По думите на Първанов образно казано освен съдийска и прокурорска квота се очертава и една парламентарно-политическа квота, което не е гаранция за независимост на тези органи.

„Прочитам предложенията на министър-председателя като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в конституционния проект за съдебна реформа, които бяха оспорени от АБВ. Говорим за свиването на мандата на магистратите, явното гласуване, възможността всеки съд да пита Конституционния съд, което да забави и направи неефективен съдебния процес“, отсече Георги Първанов.

Той вижда един стремеж да се редуцира конституционното предложение с 2/3 и допълни, че АБВ изначало са привърженици за бърза и ефективна съдебна реформа, знак за което е бил внесеният преди всички законопроект за съдебната власт.

За законопроекта на АБВ Първанов не пропусна да отбележи, че екипът на министъра на правосъдието така и не му е обърнал внимание. „Това са нашите опорни точки при формирането на бъдещета позиция“, посочи президентът.

По промените в Конституцията от Реформаторския блок вече проведоха няколко срещи с парламентарни групи, включително и от опозицията - БСП и ДПС. Предстоят разговори и на Борисов с двете формации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама