Здравните власти не са установили огнище на антракс във Варненско (аудио)

14:56, 20 юли 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравните власти не са установили огнище на антракс във Варненско и на този етап само предполагат, че източникът на заразата е в село Млада гвардия. Причината за липсата на категорична информация по въпроса е, че все още не са излезли лабораторните резултати от пробите от закланата на 7 юли крава, за която само се предполага, че е заразила с антракс 53-годишния фермер.

Изпълняващият длъжността директор на Агенцията по безопасност на храните във Варна, д-р Даниел Денев, изплю, метафорично казано, камъчето, което може да обърне каруцата, ако се окаже, че животното не е умряло от антракс (чуйте аудиофайла). За сметка на това е потвърдено, че неговият стопанин е починал от това заболяване, което обаче съвсем не означава, че тревопасното е било преносител на заразата.

Д-р Денев отказа да съобщи колко килограма месо от закланата на 7 юли крава са иззели ветеринарните власти, но потвърди, че не е открито цялото количество. Причината е, че циганите, участвали в схемата за разфасоването на животното и пълненето на наденици, вече били изяли голяма част от месото, твърди д-р Денев. 

Пред Topnovini.bg областният управител на Варна Стоян Пасев разкри, че ветеринарните власти са иззели едва 50 килограма месо, при условие, че теглото на една нормална крава е от порядъка на 320 кг (с кокалите). Така излиза, че за 10 дни 18 цигани са изяли 250 килограма месо, което е твърде съмнително. Не за пренебрегване обаче е фактът, че пробите им за антракс са отрицателни, което може да означава, че животното не е било заразоносител.

Друга важна подробност е, че 53-годишният мъж, който почина от антракс на 17 юли, не е фермер, а овчар, тоест пасял е чужди животни. Същият заработвал и като коляч, като за целта ходил да коли добитък в цялата околия, разказа областният управител.

Властите сега се молят пробите от умрялата на 7 юли крава да се окажат положителни, защото в противен случай тепърва трябва да търсят огнището на антракс в региона и да установяват всички засегнати по веригата, включително и попаднало ли е заразено месо и млечни продукти в търговската мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама