САЩ отварят посолството си в Куба след над 50-годишно прекъсване

15:38, 20 юли 15 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След повече от 50 години прекъсване на дипломатическите отношения, в понеделник САЩ отварят отново посолството си в Хавана, съобщава New York Times. 

Подобряването на отношенията между двете страни отне години и се очаква да минат още много, преди доверието да се възстанови напълно. 

Засега шестетажната сграда в квартал „Малекон“ в Хавана, която доскоро беше предимно туристическа атракция, ще работи с ограничен състав и функции. Дипломатите в него ще бъдат официално регистрирани, ще могат да пътуват свободно из Куба и да бъдат канени на официални събития като членове на дипломатическия корпус. 

Официалната церемония по откриването на посолството ще бъде през август, когато Държавният секретар Джон Кери ще присъства на вдигането на американския флаг на сградата.

Американският президент Дуайт Айзенхауър прекъсва дипломатическите отношения на САЩ с Куба в началото на 1961 година, след края на комунистическата революция в страната  между 1953 и 1959.  През 1977 САЩ отварят „Отдел интереси“ под егидата на швейцарското посолство, в който работят ограничен брой служители, които нямат дипломатически статут. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама