МОСВ задължи кмета на Царево да освободи достъпа до плажа Силистар

19:40, 20 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Царево трябва да си влезе в правомощията и да освободи пътя до плаж Силистар. РИОСВ-Бургас изготви предписание до кмета за предприемане на мерки за осигуряване на достъп през общинските полски пътища. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите във връзка с разразилия се скандал за рекет на туристи на мястото вчера. 

От екоминистерството уточняват, че миналата седмица експерти на РИОСВ-Бургас са били на проверка на плажа и са установили, че ползвателят на частни земеделски земи – фирма „Зона Х“ ЕООД няма изискуемото по закон съгласуване с екоинспекцията. Имотите са разположени на територията на Природен парк „Странджа“ и за извършването на всякакви дейности е необходимо съгласуване с РИОСВ. Незабавно до „Зона Х“ ЕООД е била изпратена покана за съставяне на акт.

В момента предстои и налагане на глоба в размер на 10 000 лева.

При проверката е установено още, че от „Зона Х“ ЕООД са представили в община Царево договор със собствениците на имоти за ползването на терените им. Съгласно него наемателят ползва имотите за период  1.06 – 30.09.2015 г. и се задължава да ги експлоатира по предназначение, като ги облагороди и огради с временни заграждения, и обособи пътеки за лесно и удобно преминаване на хора и автомобили. Общината има ангажимент да упражнява контрол върху всички дейности, които касаят достъпа до плажа и общинските терени.

РИОСВ  вече е подготвила и принудителна административна мярка на фирмата за спиране на дейността за обособяване на зона за временен престой на автомобили.

Припомняме, че вчера туристи са били дърпани и блъскани на входа към плаж Силистар, защото отказали да платят по 10 лева, за да стигнат до морето по път, минаващ през частен терен на фирма „Зона Х“ ЕООД. Служителите на фирмата се държали агресивно и арогантно всеки път, когато някой се възпротивял да плати незаконната такса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама