Русе получи паметник на Елиас Канети

20:54, 20 юли 15 / Политика 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе получи паметник на нобеловия лауреат, роден в дунавския град, Елиас Канети. Дарението беше направено от Сдружение-център за изследване в областта на наследството, етносите и сигурността (Център СИОНЕС).

То бе прието от кмета Пламен Стоилов на кратка церемония, която започна в 19.00 часа. На нея той и проф. Евгений Сачев – председателят на СИОНЕС, подписаха документите за дарението. Двмата спомоществователи Александър Чакмаков и Лазар Мурджев получиха грамоти за дарителската си дейност от Община Русе, които им връчи кметът Стоилов.

За церемонията в Русе дойдоха още създателят на паметника Георги Чапкънов; вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Емил Кало; проф. Йордан Начев, член на редакционната колегия на списание „Сигурност“, чието издаване се подпомага от център СИОНЕС, както и арх. Елко Хазан, който е член на Управителния съвет на Клуба на приятелите на българи и евреи.

С дарението се поставя начало на Културно-информационния център „СИОНЕС-Русе“, който се намира на улица „Витоша“ 18 (Дома на занаятите – къщата от ХVIII век в двора на Задругата на майсторите).

Сградата ще бъде реставрирана, а в двора предстои да бъде построен параклис.

Монтажът на паметника на Елиас Канети ще започне утре, увери кметът Пламен Стоилов. Официалното откриване пък ще е на 25 юли, събота, от 10.00 часа, на площад „Елиас Канети“. Очаква се за церемонията в Русе да пристигнат представители на израелското и австрийското посолство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама