Варненски еколози доказаха екстремния риск от излагането на слънце

13:06, 21 юли 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много голям интензитет на слънчевите ултравиолетови лъчи, който представлява екстремен риск за здравето, измери гражданска еколаборатория във Варна. Проучването е направено в понеделник, 20 юли, и няма претенции за представителност, но е добре гражданите да имат предвид получените резултати. Това съобщиха за Topnovini.bg от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР).

Първите измервания около 8,30 часа сутринта са показали UVi по Световната здравна организация (СЗО) 4,7, което представлява умерен риск. В 13 часа обаче, при ясно небе, е измерен UVi по СЗО 11,06. Тази стойност представлява екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и предполага сериозна защита от ултравиолетовите лъчи. Това означава, че са задължителни избягването на престоя на слънце, както и предпазните средства на кожата - блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подходящи за сезона материи, шапка, качествени слънчеви очила и защитна козметика.

В България няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от Българската академия на науките (БАН) е направен подобен опит само с три датчика за цялата страна – два в София и един в Шкорпиловци, като последният вече не работи, припомниха от неправителствената организация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама