Над 200 млн. лева отиват за паметниците на културата

16:04, 24 юли 15 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 млн. лева за консервация и реставрация на паметници на културата с национално значение ще се влеят в общините по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) през следващия програмен период. Това каза от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов, чието ведомство вече е помогнало за идентифицирането на близо 1000 потенциални обекта, съобщава „Дневник“.

Средствата ще служат "не само да обновим конкретна туристическа атракция, но и да я рекламираме по начин, по който тя наистина да има добавена стойност за туристите", обясни ръководителят на програмата, зам.-министърът на туризма Деница Николова преди два дни в Ловеч. Там тя присъства на откриването на Ловешката крепост и други туристически обекти, финансирани по ОП "Регионално развитие".

"Хубавото е, че с тези проекти можем да стимулираме икономическа активност на местно ниво. Дава се и възможност туристическият продукт да бъде популяризиран чрез различни туристически борси", казва Николова.

По думите й програмата цели намаляване на междурегионални различия, за да няма големи икономически, демографски и социални разлики като тези между Северозападния и останалите райони на страната.

Общините могат да започнат да кандидатстват със свои инвестиционни програми още от есента, като органът, който администрира "Региони в растеж" е максимално подготвен, заявила е ръководителката му.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама