Христо Иванов: Не може да оправим всичко за една седмица, това е наивно

09:14, 25 юли 15 / Политика 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не може да се мисли, че за едно лято може да се изчисти всичко в съдебната система. Ако някой си мисли, че за една седмица ще оправим всичко сътворено за последните 25 години – това е много наивно.

С тези думи правосъдният министър Христо Иванов коментира вчерашното консенсусно решение между някои от политическите сили в парламента, с което събраха 180 подписа за промени в Конституцията.

Въпреки че получи много обвинения, че тази реформа не е негова и че е под диктата на ДПС, министърът отрече тези твърдения. По думите му в пакета с реформи в Конституцията са заложени най-важните неща, които той е искал.

"С тези 180 подписа се гарантира по-бърза работа. Имаме редуциран пакет, но до най-ключовия момент от пъзела - реформата във ВСС, не е пипано", обясни Иванов. 

Позицията му за явно гласуване остава непроменена, въпреки че това не е записано в настоящите промени. Реформирането на прокуратурата също е сред другите важни пропуснати реформи, но и до там щяло да се стигне.

"Въпреки всичко, партиите разбират, че времената се променят и това си личи по политическата подкрепа. Реформата стана неизбежна. България показа на партньорите в Европа, че произведохме една важна стъпка в дългото пътуване, което предстои", каза още Иванов.

По думите му Конституционният съд едва ли ще откаже всички предложения за промяна на Конституцията. Според него има ходове това да не се случи. Следващият етап от реформата ще са промени в Закона за съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама