Африканска пеперуда пърха в бургаския Природонаучен музей

09:35, 25 юли 15 / Любопитно 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живи тропически пеперуди отново литнаха в залата на Природонаучния музей в Бургас. Те са пристигнали преди два дни в стадий на какавида, а вчера, първите от тях вече са разтворили пъстрите си криле в музейната градина на ул. „К.Фотинов 30“, каза за Topnovini.bg директорът на музея Светла Далакчиева.

В тропическата градина има 90 какавиди на 9 вида пеперуди. Те идват от три различни континенти – Южна Америка, Африка и Азия. Сред екзотичните красавици са любимките от миналата година – синьо морфо, пеперуда сова и сухо листо. За да бъде поддържан интересът на посетителите от музея обаче се решили да закупят още шест нови екземпляра. Това са пеперудата със „стъклени” крила, африканската пеперуда „Луна“, изумрудената лястовича опашка, дървесната нимфа и един от представителите на семейството на най-големите пеперуди Атлас.

„Това, което се надяваме да ни е най-голямата атракция тази година, е африканската пеперуда „Луна“. Тя е голяма, жълта с много интересни удължени надолу крила. Другият впечатляващ вид е изумрудената лястовича опашка. Така, че наистина има какво да се види ново и различно“, допълни Далакчиева.

От музея споделиха, че миналата година са се радвали на доста голям посетителски интерес. Повече от 50-60 души на ден са идвали да се „запознаят“ с историята на красивите тропически пеперуди.

„Идеята на тази изложба е насочена най-вече към децата. Затова има и много информационни пана в изложбата. Искаме те да научат устройството на пеперудите. Например много малко хора знаят, че крилата на пеперудите са прозрачни, покрити с цветни люспички и всъщност те са тези, които им предават цвят. Затова не трябва да ги пипаме, защото унищожаваме именно тези люспици по крилата им и после те не могат да летят“.

Музейните работници хранят пеперудите с банани, цитросови плодове и меден разтвор всеки ден. Оттам обясняват още, че месец юли е най-подходящото време за такава изложба, тъй като климатът по това време на годината е с достъчна влажност, от която тези видове пеперуди се нуждаят. За съжаление пърхащите красавици ще останат едва месец в музея, тъй като животът им не продължава дълго.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама