Турция с нови въздушни удари срещу Ислямска държава

10:02, 25 юли 15 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турски изтребители Ф-16 са изпълнили нова мисия по нанасяне на въздушни удари срещу цели в Сирия, контролирани от „Ислямска държава“, съобщава BBC. Самолетите са излетели от базата в Диарбекир, Югоизточна Турция.

Според турски медии Анкара е започнала офанзива и срещу лагери на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак.

Турция е уведомила ООН, че е предприела въздушни удари срещу "Ислямска държава", защото сирийското правителство нито е способно, нито желае да се справи с радикалната ислямистка групировка, предаде по-рано Ройтерс.

Вчера военните нанесоха своя пръв въздушен удар по терористичната групировка в Сирия.

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и Съвета за сигурност Анкара оправдава действията си, като се позовава на Член 51 от Устава на ООН, който се отнася до отделното и колективно право на самоотбрана срещу въоръжено нападение.

"Очевидно е, че режимът в Сирия нито е способен, нито желае да пресече тези заплахи, произтичащи от неговата територия, което несъмнено излага на опасност сигурността на Турция и нейните граждани", пише в писмото на заместник постоянния представител на Анкара в ООН Левент Елер, цитирано от Ройтерс. "Сирия се превърна в убежище за “Ислямска държава”. Районът се използва за обучение, планиране, финансиране и извършване на трансгранични нападения", посочва в писмото си Елер.

В петък, турската военна авиация нанесе за пръв път удар по позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Това стана непосредствено след като вчера в Анкара премиерът Ахмет Давутоглу проведе спешно заседание за националната сигурност след джихадисткия атентат в Суруч в понеделник и вчерашната стрелба на границата.

Терористичната групировка "Ислямска държава" контролира големи райони в Ирак и Сирия и се опитва да разшири влиянието си в страните от Северна Африка, по-специално Либия. Според различни оценки джихадистите вече са завладели територия от около 90 000 кв. км.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама