Компютърни спецове от ЗараЛаб ще си сътрудничат с корейски гиганти

12:58, 25 юли 15 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
IT специалистите от младежката организация ЗараЛаб  в Стара Загора ще се срещнат с представители на световните гиганти  Samsug  и LG. Те получиха обещание затова от  корейския посланик  Шин Мен-Хо, по време на срещата му с представителите на старозагорския бизнес организирана от Търговско-промишлената палата (ТПП) .  Това ще помогне на тяхната дейност за мотивиране на старозагорските младежи за високотехнологична реализация в Стара Загора и за възстановяване на славата на Града на липите като център на компютърните, роботизираните и космическите технологии.

Председателят на ТПП Стара Загора Олег Стоилов и посланик Шин се договориха за широко партньорство за насърчаване на двустранните бизнес контакти и инвестициите.  Ще бъде проучена и възможността за организирано участие на Корея във Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015, което ще допринесе за популяризиране на азиатската държава в Старозагорски регион  и за популяризиране на българското вино на корейския пазар.

Дипломатът отговори на въпрос на Олег Стоилов за инвестиционния интерес на южнокорейски инвеститори към проекта за изграждане на логистичен хъб на летище Стара Загора.  Той потвърди наличието на такъв интерес преди няколко години, които обаче бил замразен, заради  световната криза, но има възможност отново да се възбуди.

Пред представителите на бизнеса, посланикът представи подробна информация за корейската икономика, възможности за бизнес и инвестиции, както и механизмите за подпомагане на двустранните бизнес контакти. Беше прожектиран филм, показващ как Корея, близка по площ и природни ресурси на България, е успяла за 50 години да се превърне от страна със срината икономика, в световен лидер в много направления и преди всичко във високите технологии.

На срещата беше представена информация за двустранните търговски отношения между Република Корея и България, които, според посланика, са на ниво, далеч от техния потенциал. Взето е решение да се сформира двустранен орган за насърчаване на икономическото сътрудничество и търговския стокообмен, в които Търговско-промишлените палати ще играят активна роля. 

Директорът на старозагорския филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН,  доц. Алексей Стоев, също получи обещание за намиране на партньори и подкрепа за съвместни проекти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама