Учени от Поликраище представиха разработките си в престижен научен форум в Канада

13:33, 25 юли 15 / Любопитно 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестните учени от Поликраище д-р Марияна Георгиева-Гроссе и проф. Георги Георгиев участваха в два международни научни форума - Международен симпозиум по антени и разпространение, организиран от Института на инженерите по електроника и електротехника IEEE – САЩ и  Симпозиум по радионауки на Националния комитет на Северна Америка при Международния съюз по радионауки URSI. По традиция те се провеждат ежегодно едновременно в различни градове на Северна Америка – САЩ и Канада.

Тази година събитието се състоя от 19 до 24 юли и негов домакин е Ванкувър, Канада. Това е най-голямата среща на учени от целия свят, работещи в областта на антените и разпространението на електромагнитни вълни, която се провежда на Севроамериканския континент и една от най-престижните на планетата. Конкуренцията между кандидатите, желаещи да представят свои резултати, е изключително голяма и ожесточена.

Участието дава възможност за изява на най-високо равнище и за запознаване на водещи специалисти в света с научните постижения на изследователите, както и за установяване на ползотворни научни контакти с най-големите световни университетски центрове и научни лаборатории. В програмата на симпозиумите са включени два доклада на българските учени: „Фазови характеристики на цилихдричния вълновод с азимутално намагнитен феритен цилиндър и диелектричен тороид” и „Критични честоти на нормалните вълни от тип TE0n в цилиндричния вълновод с диелектричен цилиндър и азимутално намагнитен феритен тороид”.

Първият доклад бе представен на 21 юли в секцията „Вълноводно разпространение и вълноводни структури”, а вторият – на 24 юли в секцията „Явления и ефекти на разпространението”, заедно с работи на учени от Съединените щати, Канада, Великобритания, Тайван, Испания и Япония.  В докладите са разработени оригинални числени методи за изследване на свойствата на слойни цилиндрични вълноводни структури.  

Това е второто участие на проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева-Гроссе в Международния симпозиум по антени и разпространение на IEEE и в Симпозиума по радионауки на Националния комитет на Северна Америка при Международния съюз по радионауки URSI. Първото бе в Торонто, провинция Онтарио, Канада през 2010 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама