Културният министър е амбициран да реши въпроса с Дупката във Варна

14:01, 25 юли 15 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има идея до края на годината да се вземат конкретни мерки за решаването на дългогодишния проблем с така наречената Дупка в центъра на Варна. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов при посещението си в морската столица. "Когато човек има добро желание, парите могат да се намерят", убеден е той.

Рашидов обясни, че в тази връзка ще се разчита на новите оперативни програми както за регионално развитие, така и за образование за периода 2015-2020 година. "Центърът на Варна трябва да стане атрактивен за туристите. Даваме си сметка, че е крайно време да се намери смелост и този проблем с Дупката да се реши веднъж завинаги", категоричен е културният министър.

В момента се води дело със собственика на обекта Георги Гергов, който по неофициална информация е поискал около 12 млн. евро, за да се прехвърли собствеността на Дупката. "Той е бизнесмен, той иска да си върне парите, които е вложил", коментира министърът.

По думите му тази история вече се е превърнала в Параграф 22, но това не значи, че няма решение. Целта е включването на ценните артефакти в пешеходния ринг като подстъп към старата част на града, затова Варна трябва да си върне Дупката.

Мисли се и в посока осигуряване на средства за реновиране на фасадите на архитектурните ансамбли в центъра на града, както и за уреждане на въпроса с културно-историческите обекти във Варненско, които също имат проблеми заради разминаване между собственика и общината, която ги стопанисва.

Аладжа манастир, малките и големите Римски терми, Джанавара, Караач теке, Некрополът и други обекти ще бъдат предоставени за управление на Община Варна за срок от 10 години. До две седмици се очаква въпросът да бъде приключен, заяви кметът Иван Портних. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама