"Гражданският блок" се обяви против поправки на ДПС в Изборния кодекс

14:27, 25 юли 15 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружение "Граждански блок", чийто председател е депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, разпрати остра позиция срещу намерението на ДПС за повишаване на ниския праг за преференции на местните избори.

От Движението за права и свободи предлагат да отпадне настоящия текст за 7% от общинската избирателна квота, а прагът да се приравни със същата квота - тоест да бъде с "тежестта" на едно място за общински съветник. Партията на Лютви Местан пресмята, че според настоящия текст листата може да бъде преподредена с гласовете на дори 20 души в по-малките населени места. "По този начин съществува реалният риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели", пише в мотивите. Сега действащите разпоредби бяха приети по времето на кабинета "Орешарски". Самата Мая Манолова, депутат от БСП и основен автор на Изборния кодекс, призна, че текстът за 7% от общинската избирателна квота е в резултат от недоглеждане.

Според сдружението "Граждански блок" обаче с проектопромените, внесени по времето на тежките разговори за консенсус за промените в Конституцията, са опит "за ликвидиране на преференциалното гласуване".

"Приемаме този законопроект като открита провокация към свободните и демократични избори,  към префренциалното гласуване като вид мажоритарно гласуване, както и към  джентълменското споразумение между партиите в 43-то НС, промени в изборното законодателство в последния момент да не се правят!", пишат от Блока.

В позицията си те припомнят още, че при приемането на сега действащия Изборен кодекс депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ изненадващо между първо и второ четене внесе текст, който "бетонира" водачите на листи. "С промяната „Карадъйъ”, приета в нарушение на Правилника на 42-то НС и представляваща по същността си противоконституционен и дискриминационен текст, водачите на листи за местни и парламентарни избори получиха служебна защита, като бюлетините без попълнена преференция се броят в тяхна полза", посочват гражданите.

"Със сега предлаганите промени от ДПС се предвижда радикално увеличаване на 7% праг за задействане на преференцията, като той нараства в пъти. Така практически се обезсилва действието на преференциалното гласуване и листите за общински съветници, вместо да могат да бъдат пренареждани от избирателите както те преценят, ще останат във вида си, в който ги е подредила съответната партийната централа. Гласът на гражданите за пореден път няма да бъде чут и ще трябва да гласуваме (отново) не за личности, а за партии", казва от сдружението "Граждански блок".

И призовават партиите, формиращи управляващото мнозинство, да не допуснат приемането на поправките.

Най-голямата партия в Народното събрание - ГЕРБ, още преди месеци заяви, че преди местните избори Изборния кодекс няма да бъде променян. Досега те не са дали заявка, че са се отказали от това си намерение, макар моментът на внасянето на поправките да внася съмнения за договорка. От "Патриотичния фронт" също имат проектопромени в изборния закон.

През тази седмица ДПС внесоха и текст, който да позволи агитацията по време на предизборна кампания на език, различен от официалния. Подобна поправка за малко да коства членството в парламентарната група на БСП на Георги Кадиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама