Община Варна спасява от разруха стотици стари сгради

15:45, 25 юли 15 / Култура 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
508 стари сгради, предложени от Община Варна за паметници на културата, са одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Предстои изследователска работа по още 150 обекта за вписването им като паметници на културата, съобщи кметът Иван Портних след среща с министъра на културата Вежди Рашидов. Списъкът бе актуализиран с помощта на сдружение "Стара Варна".

"Това ще даде възможност от началото на следващата година, със средства от новия програмен период на Оперативна програма "Региони в растеж", да започне реставриране и възстановяване на фасадите на  сградите в централната градска част, което да върне облика и автентичния дух на града", обясни кметът.

"Наесен ще имаме изцяло изграден пешеходен ринг, който ще дава досег до паметниците на културата. Най-важното е, че трябва да създадем туристически маршрути. В момента инвестираме в нов посетителски център на Римските терми, отпуснати са средства за още 9 обекта за доизграждането на пешеходния ринг, а именно участъците от градинката на Севастопол до входа на Морската градина, най-важната връзка – по ул. "Преслав", "Сан Стефано", Големите терми, Малките терми, Морска гара, Военноморският музей", разказа градоуправникът на културния министър.

Вежди Рашидов съобщи, че най-старото злато в света, варненското, ще бъде изложено през октомври в Европарламента в Брюксел. По-рано той заяви, че е амбициран да реши въпроса с Дупката в центъра на Варна. Подробности можете да прочетете ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама